Ciasta z makiem jak zrobić?

Niewątpliwie to one dzierżą palmę pierwszeństwa wśród bożonarodzeniowych wypieków, są poniekąd słodkim symbolem tych świąt. Szkoda tylko, że przyrządzanie masy makowej jest dosyć pracochłonne. Ale to nic! Ten jeden raz w roku, przy tak szczególnej okazji, możemy przecież ostatecznie skorzystać z gotowej masy makowej.

Tort makowo-kawowy

Składniki:

Biszkopt:
– po ¾ szklanki maku, mąki i cukru,
– 4-5 jaj,
– łyżka startych biszkoptów,
– łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:
– 30 dag masła,
– 2/3 szklanki cukru,
– 3 jaja,
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżeczka spirytusu.

Do dekoracji:
– połówki orzechów włoskich lub uprażonych migdałów,
– kawa mielona.

Poncz:
– szklanka wody,
– 2 łyżki rumu,
– półtorej łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Suchy mak wymieszać z mąką, biszkoptami, proszkiem i połową cukru. Ubić pianę z białek, utrwalić pozostałym cukrem, wymieszać z roztrzepanymi żółtkami i delikatnie mieszając, wsypywać porcjami mąkę z makiem. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, podnieść temperaturę do 180°C i piec 30-40 minut. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wymieszać ze spirytusem. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty i nasączyć. Jajka na krem ubić na parze i ostudzić. Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce masy jajecznej i po kilka kropli kawy, wstawić do lodówki, a gdy lekko zastygnie, przełożyć nim blaty biszkoptu i cienko posmarować wierzch i boki. Następnie tort udekorować.

Kruchy placek z gotową masą

Składniki:

Ciasto migdałowe:
– 30 dag mąki,
– 20 dag masła,
– 2 żółtka ugotowane na twardo,
– 2/3 szklanki cukru pudru,
– 10 dag łuskanych migdałów.

Nadzienie:

– duża puszka gotowej masy makowej,
– 50 ml wódki lub koniaku,
– 20 dag ulubionych bakalii.

Sposób przygotowania ciastka z makiem:

Zemleć migdały i wymieszać z mąką. Żółtka przetrzeć przez sitko. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wciąż ucierając, dodać żółtka i jajko. Masę maślaną połączyć z mąką i szybko zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i na godzinę włożyć do lodówki. Do wyjętego z puszki nadzienia włożyć rozdrobnione bakalie i alkohol, wymieszać. Odkroić trzecią część ciasta i włożyć na 15 minut do zamrażalnika, żeby stwardniało, a pozostałym wylepić niedużą prostokątną blachę. Masę makową rozłożyć na cieście równą warstwą i posypać resztą ciasta startą na tarce o dużych oczkach. Piec placek około 40 min w temperaturze 180-190°C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.